Śmiertelne białko - skrywana tajemnica

Kategorie: 

Źródło: Internet

Do niedawna większość lekarzy uważało że białko zwierzęce jest podstawą żywienia. Nie tak dawno Profesor David Campbell z Uniwersytetu Cornela i St. Wirginia, oraz Chirurg dr. Caldwell Esselstyn  obalili ten mit. Prowadząc przez wiele lat badania udowodnili, że białko zwierzęce nie tylko nie jest zdrowe, ale wręcz przeciwnie - powoduje raka oraz choroby serca.

 

W poniższym artykule chciałbym przybliżyć wszystkim prawdę, że białka i tłuszcze zwierzęce niekoniecznie służą naszemu zdrowiu, a na dodatek niszczą nasza planetę. Sprawiają to coraz liczniejsze hodowle zwierząt domowych, które coraz bardziej zanieczyszczają naszą atmosferę głównie metanem, a co w konsekwencji prowadzi do ocieplania klimatu. Prowadzą również do trzykrotnie większego skażenia wszystkich wód azotem i  fosforem w odróżnieniu od hodowli roślin, w wyniku czego giną rocznie miliony ryb głównie morskich.

IB Image

 

Na początku skupmy się na raku. Profesor David Campbell z Uniwersytetu Cornela przeprowadzał w latach 80-tych eksperyment na szczurach mający dowieść szkodliwości białka zwierzęcego. Żeby szybko przeprowadzić badania należało po wyselekcjonowaniu kilkunastu szczurów sprawić żeby szybko zachorowały na raka.

 

Po podaniu szczurom czynnika rakotwórczego zastosowano u nich naprzemienną dietę. Na zmianę podawano im pokarm zawierający dużą ilość białka będącego głównym składnikiem krowiego mleka - kazeinę, oraz pokarm roślinny składający się z białka pszennego i sojowego.

 

Okazało się że podawanie białka roślinnego nie powoduje rozwoju raka, natomiast białko zwierzęce potęgowało rozrost choroby. Po dokładnych badaniach białka znajdującego się w mleku (kazeiny) ustalono, że znajdujący się w niej związek - lizyna jest za to odpowiedzialna. Po dodaniu tejże lizyny do białka roślinnego wyniki rakotwórcze były podobne jak przy białku zwierzęcym. Wynika z tego że białka zwierzęce sprzyjają rozwojowi nowotworowemu a białko roślinne nie, ponieważ nie posiadają w swoim składzie lizyny. Badania przeprowadzano wielokrotnie na różnych szczurach, i wyniki zawsze były podobne.

 

Należało teraz przeprowadzić podobne badania ale na ludziach, jednak żaden kraj poza Chinami nie był tym zainteresowany ( z wiadomych powodów). Ponieważ ze względów etycznych nie można było przeprowadzić takich samych badań jak na szczurach, ograniczono się do wieloletnich obserwacji  wyselekcjonowanych prowincji. Ustalono że w rejonach gdzie spożycie białka zwierzęcego było bardzo duże, zachorowalność na raka rosła,  natomiast tam gdzie głównym pożywieniem było białko roślinne, zachorowalność na raka a także na serce(choroby układu krążenia) była minimalna.

[ibimage==24132==400naszerokoscbeztxt==Oryginalny==self==null]

W tym samym czasie inny naukowiec Chirurg Caldwell Esselstyn przeprowadzał badania związane z zależnością pomiędzy białkiem zwierzęcym, a chorobami układu krążenia. W latach 80-tych uznał że leczenie operacyjne serca nic nie daje i porzucił chirurgię. Nadal jednak czuł powołanie pomagania innym, więc Zajął się eksperymentem związanym z żywieniem. Pod koniec lat 80-tych dr Esselstyn zgromadził grupę 18-tu poważnie chorych pacjentów którzy razem przeszli 49 zawałów serca, zabiegów wszczepienia bajpasów, i angioplastyki serca.

 

Wszyscy odżywiali się w typowy sposób dla ludzi zachodu, czyli głównie białkiem zwierzęcym. Głównym zadaniem eksperymentu było nakłonienie owej grupy do zmian żywieniowych, a mianowicie do przejścia na pokarm roślinny, a tym samym do porzucenia białka zwierzęcego. Po kilku miesiącach eksperymentu stan zdrowia pacjentów wyraźnie się poprawił, a po kilku latach choroba cofnęła się całkowicie. Niestety, nie zostało to nagłośnione z wiadomych powodów.

 

Żaden kraj nie jest zainteresowany taką rewolucją żywieniową, ponieważ na białku zwierzęcym oparty jest prawie cały przemysł spożywczy.Musi upłynąć jeszcze sporo czasu zanim nastąpią zmiany, i ludzie staną się tego świadomi.Nie zważając jednak na czekające nas zmiany, juz dziś można ograniczyć spożywanie produktów w których występuje białko zwierzęce, zastępując je pomału większą ilością owoców i warzyw. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Smile

 

Poniżej film pt:  Przejadanie ziemi, oraz Dr. Esselstyn

 
 
 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
loading...

Komentarze

Portret użytkownika Laura

Wegetarianizm nie musi być

Wegetarianizm nie musi być religią, ani jakimś fanatyzmem. Wojujący wegetarianie niczym się nie różnią od mięsożernych pieniaczy. Jedno i drugie jest narzucaniem ludziom swojego punktu widzenia, a wszystko to w emocjach i z przekonaniem o jedynie słusznej drodze. Ale na szczęście można się odciąć od jednej i od drugiej opcji, wybierając swoją własną drogę na podstawie własnego stanu świadomości. Osobiście nie pamiętam już smaku mięsa, bo nigdy go nie lubiłam i od dziecka byłam przekonana, że nie powinnam go jeść. Intuicja jest najlepszym naszym przewodnikiem.

Portret użytkownika baca

Laura jeśli tylko

Laura jeśli tylko kiedyś ssałaś cyca no to zapomnij o "wyższych stanach świadomości" czyli bla bla... jakimś weganiźmie...
weganizm - to nawet brzmi nieładnie - zupełnie jak komunizm lub nazizm ha ha ha...
a poza tym smak cyca jest przecież niczego sobie - co Ty chcesz od mięsistego cyca?
można, tak to prawda zamiast cyca pożuć sobie liścia albo trawkę... no można... ale to nigdy nie będzie to samo Smile
ps cała przyroda szama co sie da miesożerni roślinożerców a rośliny mięsożerców - bo przecież co się dzieje z padliną?
no co takiego?
jest oczywiście rozkładana na minerały i...?
i szamana jak głupia przez te wasze ukochane roślinki Smile

Portret użytkownika spartan

@ Laura -Fajnie sie nosem

@ Laura -Fajnie sie nosem kręci jak się ma pełny żołądek, ciekawe co bys powiedziała jak Ci śnieg przykryje warzywka, w sklepie nie kupisz bo nieistnieją( załużmy taką sytuację ) musisz radzić sobie ze wszystkim sama, gromadkę dzieci trzeba nakarmić, zabijasz ciele które stoi w stodole i je zjadacie, czy solidarnie wszyscy umieracie z głodu? Bez urazy Laura, w obecnej sytuacji mamy wybór mozemy wybierać , mięso czy warzywa , ale klęski na ziemi się zdarzały, człowiek potrafił zjeść człowieka, kiedyś się może okazać że ty też będziesz tym mięsożernym pieniaczem, czego Ci jednak nie życzę Lol

Portret użytkownika Laura

Spartan, jedną z fatalnych

Spartan, jedną z fatalnych cech ludzkości jest spekulowanie, czyli produkowanie hipotez i walka o nie czasem na śmierć i życie )))) Póki co nie mam gromadki dzieci, nie mam stodoły i tym bardziej nie mam cielaka. Nie wiem od jakiej ilości zaczyna się u Ciebie "gromadka", więc umówmy się, że przy czwartej ciąży przypomnę sobie Twoją hipotezę i kupię cielaka ))))

Portret użytkownika sceptyyk

"jedną z fatalnych cech

"jedną z fatalnych cech ludzkości jest spekulowanie, czyli produkowanie hipotez i walka o nie czasem na śmierć i życie"                                                                                         Lauro, kupuję to Smile  Pozdrówka Smile

Portret użytkownika ajas

Ludy Sahary, Arabii,

Ludy Sahary, Arabii, górzystych terenów Azji jedzą wyłącznie tłustą baraninę i zasadniczno są ludami długowiecznymi. Dopiero jedzenie śmieciowe czyli tzw. cywilizacji zachodniej obniża tę długość.
A cukrzyca w naszych czasach? Dawniej nie było tylu diabetyków. A rak? Przypuszczam, że to chemiczne i modyfikowane genetycznie jedzenie sprawia.

Strony

Skomentuj