Naukowcy pracują nad protezami ze zmysłem dotyku

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com
Sztuczne ręce mają bardzo duże znaczenie dla osób, które utraciły swoją kończynę. Dzięki nim znów można normalnie funkcjonować, jednak jedyny problem jaki pozostaje to brak zmysłu dotyku. Osoba chwytając jakiś przedmiot musi uważnie obserwować swoją protezę.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago przeprowadzili badania na małpach, które zostało częściowo sfinansowane przez agencję DARPA. Grupa prowadzona przez Slimana Bensmaia podłączyła elektrody do obszarów mózgu, odpowiadających za ruch palców aby dowiedzieć się jaka występuje aktywność gdy małpa dotyka lub podnosi przedmiot. Następnie naukowcy dotykali palce zwierząt urządzeniem, które powoduje nacisk oraz nagradzali je gdy prawidłowo zidentyfikowały wzrokiem dotknięty palec.

 

W kolejnej części badania, uczeni wysyłali sztuczne sygnały do mózgów małp poprzez elektrody a zwierzęta zachowywały się tak jak poprzednio - identyfikowały palce, które tak na prawdę nie były już dotykane. Zespół Bensmaia następnie wyćwiczył małpy aby potrafiły rozróżnić siłę nacisku na ich palce oraz stworzył specjalny program komputerowy aby generować ten sam rodzaj prądu elektrycznego, który prowadzi do odczucia nacisku. Również w tym przypadku zwierzęta zachowywały się tak jakby dotykały czegoś.

 

Ostatnim celem uczonych było zbadanie sygnałów mózgu, do których dochodziło podczas dotyku. Gdy małpa trzymała przedmiot, mózg wykazywał nagły skok aktywności, który dotyczy również ściskania oraz każdego palca z osobna. Według naukowców, sygnały te mogą zostać przeprogramowane do sztucznej kończyny, które pozwolą na odczuwanie dotyku, jednak odbywałoby się to za pomocą elektrod a nie poprzez komórki nerwowe, tak jak w przypadku naturalnych kończyn.

 

Wyniki testów są według naukowców obiecujące, choć wykonywano je jak dotąd tylko na małpach. Oficjalnie mówi się o lepszych protezach, jednak nie można zapominać iż badania były finansowane przez DARPA, która zajmuje się przecież rozwojem technologii wojskowej.

 

 

Źródło: http://www.pnas.org/content/early/2013/10/08/1221113110

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
loading...

Skomentuj